etusivu        esittely        hevoset        toiminta        vieraskirja

Tervetuloa Natten sivuille!

Naamaraja Luned, tutuille Natte toivottaa sinut tervetulleeksi sivuilleen. Pyydän huomionne näin heti aluksi, ennenkuin tutustette tarkemmin Natteen, hänen sukuunsa, kilpailuihin tai jälkeläisiin. Natte on virtuaalihevonen. Virtuaalihevonenhan tarkoittaa sitä, ettei sitä ole oikeasti olemassa, vaan se on elää vain mielikuvituksessa netissä. Jos siis et omista kovin hyvää mielikuvitusta tai olet virtuaalihevosia vastaan, kannattaa painaa edellinen ja hävitä näiltä sivuilta. Mutta jos kiinnostaa, tutki toki lisää ja moikkaa Nattea (ja omistajaa) oikelta löytyvässä vieraskirjassa.

Natte on syntynyt Luned Sporthorsessissa, Kristan nimen alla. Natte kuitenkin myyntiin eteenpäin, ja sitten se siirtyi minun, Lokin, omistukseen. Natten vanhemmat ovat tuontisukuiset Sananlasku ja Hipsutus. Isukki on estepainoitteinen ori, äiti taas koulupainoitteinen tamma. Tämä antaa mahdollisuuden Nattelle pärjätä niin este- kuin koulukentilläkin hyvin.

Perustiedot

Nimi: Naamaraja Luned Rekisterinumero: VH-60036
Syntynyt: 02.01.2009 Ikä: 5 vuotta *
Rotu: Suomenhevonen Sukupuoli, säkä: Ori, 158cm
Väri: Punarautias Merkit: Tähti, Vasemassa takajalassa sukka
Painotus: Este/koulu Taso: HeA, 110cm
Omistaja: Lokki (VRL-1530) Kasvattaja: Krista - Luned Sporthorses

* Ikääntyy seuraavasti: 1 vuotta - 01.02.2009 2 vuotta - 03.03.2009 3 vuotta - 02.04.2009 4 vuotta - 02.05.2009 5 vuotta - 01.06.2009 6 vuotta - 01.07.2009 7 vuotta - 31.07.2009 8 vuotta - 30.08.2009 9 vuotta - 29.09.2009 10 vuotta - 29.10.2009 11 vuotta - 28.11.2009 12 vuotta - 28.12.2009 13 vuotta - 27.01.2010 14 vuotta - 26.02.2010 15 vuotta - 28.03.2010

Luonteikas vaiko luonteeton?

Naamaraja Luned - mieleesi tulee ehkä muita dissaava, itsekäs oripoika jonka kanssa hankaluuksia tulee ei päivittäin vaan joka minuutti. Tämä mieli johde on kuitenkin täysin väärä jos puhutaan minun tuntemasta Naamaraja Lunedista, joka lyhyemmin ja tutummin tunnetaan Nattena. Natte on iloinen ja ehkä hieman ylipirteäkin, mutta kuitenkin todella kuuliainen ja nöyrä oriherra, jonka kanssa harvoin tulee niitä suuria ongelmia käytöksen kanssa.

Tämä iloinen herra on hoitaessa rauhallisesti, muttei kuitenkaan puoli unessa, vaan aktiivisesti ympärilleen katselevaisesti. Natte antaa harjata joka paikasta, jopa sieltä mahan alta ja silmien ympäriltä. Kavioiden putsaus on helppoa, Natte nostaa jalan käskystä "Nosta" ja pitää sitä yleensä ylhäällä juuri niin kauan kuin hoitaja haluaa. Joskus kuitenkin, kuten esim. kengityksessä Natte saattaa kokeilla nyppäistä jalan pois. Suitsettaessa Natte ottaa kuolaimet nätisti suuhun ja antaa hoitajan vetää niskahihnan ilman ongelmia korvien taakse. Satulan kanssakaan ei ole ongelmia, mitä nyt joskus täytyy ottaa sivuaskelia. Pullistelua Natte ei kauheasti harrasta, ehkä se ei vain osaa, tai sitten sillä ei ole halua esittää läskinpää kuin on. Erikoisemmatkin hoitotoimenpiteet, kuten eläinlääkärillä käynnit, madotukset ja rokotukset luonaavat Nattelta hyvin.

Taluttaessa Natella täytyy käyttää ketjuriimunarua, sillä muuten ori kiskoo sinut sivuloikka askelin lähimmän tamman luo. Ori toki osaa kävellä nätistikin, mutta tammojen, varsinkin niiden ollessa kiimassa, läheisyydessä Natte haluaa aina tutustua tuon "kauniimman" sukupuolen edustajiin, hinnalla millä hyvänsä.

Ratsastaessa Natten kanssa saa tehdä kyllä töitä, sillä muuten tämä iloinen ja reipas ori saattaa yrittää alittaa riman ja mennä aidan matalimmasta kohdasta. Mutta kuhan Natten saa työskentelemään kunnolla ja itse osaa kohtalaisesti ratsastaa on Natten taidot melkein vertaansa vailla. Ori taipuu kouluradoilla noin suurin piirtein Helppo A'n tasolle. Natten käynti on kohtalaisen reipas, joskus tosin joutuu oria muistuttelemaan että liikkuakin pitää. Natten Ravi on kohtalaisen tasainen, eli mitään kauheaa pompotusta se ei ole. Natten laukka on miellyttävää ja "pyörivää". Laukatessa Natte saa eniten omia päähänpistojaan ja saattaa ruveta ryöstämään ja pukittelemaan, jolloin varsinkin kokematon ratasastaja saa kyllä kyytiä.

Esteillä Natte on intoa täynnä, vaikka orista onkin kiva suorittaa kouluratoja, esteet tuntuvat olevan orille mieluisampia. Natten hyppytyylissä on jonkun verran parantamisen varaa. Natte kuitenkin hyppää aina, kovin usein ei näe tätä ori kieltämässä. Natte ei pelkää erinlaisiakaan esteitä, edes tynnyrit ja vilkkuvalot eivät ole tähän mennessä saanut oria pois tolaltaan. Ori pystyy hyppäämään kohtalaisen hyvin vinostakin lähestymisestä. Pienet pukkisarjat ovat esteiden jälkeen varsinkin kotona erittäinkin tuttu ilmiö, samoin kuin turha hösellys esteiden välissä ja ryöstäminen. Joten, Natella hyppääjät olkaa varuillanne, ettette lennä selästä Natten iloisen irrottelun vuoksi.

Maastossa Natte käyttäytyy mallikkaasti. Se pelkää mitään ylimääräistä, ellei nyt aivan-hirveän-kammottavia punaisia postilaatikkoja lasketa. Punaiset postilaatikota saavat Nattelta aina vähintään ylimääräisiä vilkaisuja. Joskus jos punainen postilaatikko hyökkää mutkan takaa ja olet ravaamassa tai laukkaamassa sitä kohti, vetää Natte liinat kiinni ja pyörähtää salaman ympäri, ellei ratsastaja ole tarkkana. Maastossa siis muuten Natte menee aivan hyvin, ylä- ja alamäet, laukkasuorat, puunrunkojen ja ojien ylitykset jne. Eivät aiheuta ongelmia. Myöskään maastossa mahdolliset vastaan tulevat vempeleet eivät saa Nattea pois tolaltaan, ainahan niitä toki täytyy vähän katsoa.

He ovat sukua, halusivat tai eivät.

isä: Sananlasku
prt, 159cm
ii: Lounan Nisse iii: Ajoksen Viljami
iie: Hissun Ilona
ie: Pikku-Pirkko iei: Aika-Eemeli
iee: Ainokainen
emä: Hipsutus
prt, 154cm
ei: Nipsu eii: Likitus
eie: Tavu-Taru
ee: Hikuriina eei: Piki-Hikke
eee: Reiman Tyttö

I: On upea punarautias ori joka tunnetaan nimeltä Sananlasku. Ori on kilpaillut hyvällä menestyneellä esteitä joten voisi uskoa että Natteltakin löytyisi hyvät hyppääjän taidot esteille. Sananlasku eli tuttujen kesken Sauli, omaa vahvan ja tulisen luonteen. Ori on jättänyt jälkeensä neljä muuta jälkeläistä Natten lisäksi.
Ii: Lounan Nisse, on upean massiivinen rautias ori jolta löytyy kapasiteettiä kouluratsastuksesta. Nisse oli aluksi upea työhevonen joka myöhemmin myytiin tavoitteelliseen kotiin jossa orin kouluratsastus ura alkoi. Nisse on kantakirjattu II-palkinnolle ja hyvin haluttu siitosori.
Iii: Ajoksen Viljami, on kiivas luonteinen upea liinakko joka toimi pääasiassa työhevosena. Kilpailuissa oria ei juurikaan käytetty mutta kaikesta huolimatta Viljami jätti jälkeensä upeita monitoimi jälkeläisiä.
Iie: Oli taas tunnettu näyttelyjen helmi, joka totteli nimeä Hissun Ilona. Mahtavan luonteen omaava tamma on kantakirjattu II-palkinnolla.
Ie: Oli kaunis tummarautias suomenpienhevonen, Pikku-Pirkko. Tamma on kilpaillut maineikkaasti esteratsastuksessa kuten myös kouluratsastusta. Tammamaisen luonteen omaava Pirkko oli upean rakenteensa ansiosta loistava näyttely hevonen, joka usein pääsi korkeimmille sijoituksille.
Iei: Aika-Eemeli, oli komea kimo valjakkohevonen. Eemeli kilpaili nuorempana ahkerasti valjakkoa ja menestyikin hyvin. Ori on jättänyt jälkeensä kaksi jälkeläistä.
Iee: oli kuvankaunis näyttelytamma ja monet ihmiset tunsivat tämän neidin jo kaukaa. Hän on Ainokainen. Tamma kilpaili tiiviisti myös esteissä ja myöhemmin hänet kantakirjattiin III-palkinnolla.

E: Hipsutus, on upean luonteen omaava kaunokainen vailla vertaa. Harvoin löytyy näin upea luontoista tammaa mistään! Hipsulta löytyy upeita sijoituksia kouluratsastuksesta. Myös Natten lisäksi Hipsu on jättänyt jälkeensä kolme hienoa jälkeläistä, joista kaksi on kilpaillut erinomaisin tuloksin kouluratsastuksessa.
Ei: On Nipsu on komea koulutaituri vailla vertaa. Nipsu on kantakirjattu loistavin pistein I-palkinnolle. Nipsu on vaativa ratsu, joka tuo hyvää luonne vaihtelua tuleville jälkeläisille.
Eii: Likitus on hyvä tapainen ja kuulainen ori joka on myös kantakirjattu. Likitus osaa vääntää myös hiukan vaikeampiakin koulu kiemuroita osaavan ratsastajan kanssa.
Eie: Tavu-Taru oli mukava yleisratsu joka omasi mukavan luonteen. Taru tuli hyvin toimeen niin osaavan kuten myös aloittelijoiden käsissä. Tamma periytti jälkeläisillee nöyryyttä ja hyvää koulutaituruutta.
Ee: Hikuriina oli tarkoitettu alustavasti ravurin uralle mutta lopulta ideasta luovuttiin ja huomattiin että tammalalta löytyy hyvät kapasiteetit myös kenttäkilpailuihin. Niinpä Hikuriinalla kilpailtiin ahkerasti kenttäkisoja kunnes tamma kompastui maastoesteellä ja satutti jalkansa todella pahasti, ja tamma jouduttiin lopettamaan.
Eei: Piki-Hikke on todellakin nimensä arvoinen. Ori omasi mahtavat liikkeet jonka ansiosta eräs kouluttaja teki orista upean koulutaiturin. Ori oli aikansa suosituinpia jalostusoreja.
Eee: Reiman Tyttö oli pääasiassa vain omistajansa ratsu, eikä koskaan kilpaillut tai saavuttanut mitään. Ainoastaan Reiman Tytön ja tämän omistajan välinen side oli katkeamaton ja side tulikin kestämään tamman viimeiseen elinpäivään asti.

© Sorel

Kuvagalleria - ihailla saa, muttei koskea!

Jotkut vaan osaa paremmin kuin muut! - vain sijoitukset.

Päivämäärä Kutsu Laji Taso Sijoitus
07.04.2009 Kutsu ERJ 110 cm 2/41
15.04.2009 Kutsu ERJ 100 cm 5/70
17.04.2009 Kutsu ERJ 100 cm 1/70
24.04.2009 Kutsu ERJ 100 cm 4/40
25.04.2009 Kutsu KRJ KN Special 5/42
26.04.2009 Kutsu ERJ 110 cm 3/40
04.05.2009 Kutsu ERJ 90 cm 4/100
22.05.2009 Kutsu ERJ 110 cm 4/50
24.05.2009 Kutsu ERJ 80 cm 4/50
27.05.2009 Kutsu KRJ Helppo A 5/39
28.05.2009 Kutsu KRJ Helppo B 1/43
28.05.2009 Kutsu KRJ Helppo A 2/39
31.05.2009 Kutsu ERJ 100 cm 1/30

Kaunein, komein ja virheettömin!

Päivämäärä Kutsu Laji Luokka Sijoitus mahd.Arvostelu
28.04.2009 Kutsu Näyttelyt Hevoset (ratsut) 3/5 "aavistuksen raskastyyppinen ori, hyvä lihaskunto ja hyvät jalka-asennot, raskaat kaulan liittymät, ilmeikäs pää"

Valmennukset

12.05.2009 - rasmus. - Busted Shetlands

"Olin luvannut valmentaa Lokkia ja tämän suomenhevosoriita, joten odottelin kentän laidalla samalla kun Lokki laittoi orille varusteita. Kun lopulta Lokki sitten talutti oriin kentälle, ori puhisi ylinmääräistä energiaa. Lokki ehti juuri päästä oriin selkää kun tämä oli jo menossa, jalustimet säädettiinkin sitten käynnissä ja puolittain ravissa. Alkukäyntien jälkeen kasasin kentälle pienen, noin 50 cm kokoisen ristikon. Sen nähdessään ori alkoi madella eteenpäin, eikä sitä olisi selvätikkään enää kiinnostanut olla kentällä. Lokki saikin tehdä kovasti töitä, että sai oriin liikkumaan eteenpäin. Kun taistelun pomonpaikasta oli ohi, ori totteli taas hienosti ratsastajaansa ja ylitti suurimman osan hypyistä puhtaasti. Aina parin hypyn jälkeen suurensin estettä ja myös vauhti lujentui ravista laukkaan. Vielä ori kuitenkin hyppäsi puhtaasti. Sarjaa hypätessä Natte alkoi vähä hätäiseksi ja kompuroikin kahdella kerralle viimeisen esteen. Mutta lopulta sarjakin onnistui puhtaasti. Kaikenkaikkiaan tunti meni hyvin ja lokin ja Naten yhteistyö oli oikein hyvän näköistä, mitä nyt välillä ori kokeili rajojaan, mutta lokki onnistuneesti näytti heti mitä tehdään ja koska."

17.05.2009 - Matsku - Tyyrpuuri

"Tulitte Natten kanssa rauhallisesti, mutta varmasti kentälle ja heti alku tunnista täytyi herraa muistuttaa miten sitä kävellään oikein koulutunnilla tai tunnilla yleensäkkään. Natte käveli rauhallisesti eteenpäin. Päivän teema oli hevoseen vaikuttaminen istunnalla. Natte oli helppo tässä sillä pysähtyy jo ajatuksesta. Tämän takia yritettiin saada Natte hereille ennen harjoitusta. Vähän ravia ja laukkaa, ja kyllähän saatiin Natteenkin eloa. Käynnistä pysähdykseen oli helppoa ja muutenkin ennestään tuttua kaikille. Natte kuitenkin antoi tästä hienon tyyli näytteen oikein mallikkaasti. Kuitenkin haettiin sitä peräänantoa ja se antoi hieman vaikeusastetta. Peräänanto tuli kuitenkin sitten ku siirryttiin laukkaan. Natten laukka oli oikein ilmavaa ja eteenpäin pyrkivää. Sitä oli mukava katsella. Vihdoinkin oli hevonen peräänannossa ja kuunteli ratsastajaa oikein kuuliaasti ja odotti kokoajan lisää käskyjä. Loppuraveissa pidennettiin ja lyhennettiin ravia, ja se sujui oikein hienosti. Pidemtämisessä on vielä hieman parantemisen varaa, mutta muuten Natte on oikein hieno ratsu."

Vaavejakin on pyöräytetty.

Syntynyt Nimi Emä Sukupuoli
00.00.0000 - - t/o/r